МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНІ УМОВИ ЯК ЧИННИК ЕФЕКТИВНОСТІ ФІЗКУЛЬТУРНО-СПОРТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті досліджено матеріально-технічні умови як один із базових чинників, що впливають на ефективність фізкультурно-спортивної діяльності студентської молоді у закладах вищої освіти України. Наукове обґрунтування здійснено з позицій системного, ресурсно-педагогічного та соціально-психологічного підходів. Теоретичний аналіз літератури засвідчив, що попри наявність окремих досліджень у сфері фізичного виховання, проблема забезпечення сучасної спортивної інфраструктури, зокрема в регіональних ЗВО, залишається малодослідженою.У межах емпіричного етапу дослідження було проведено онлайн-анкетування 148 студентів із семи ЗВО різних регіонів України. Аналіз отриманих даних дозволив виокремити ключові аспекти оцінювання матеріально-технічного забезпечення: рівень забезпеченості спортивним обладнанням, технічний стан інфраструктури, доступність у позанавчальний час, функціональність середовища та його мотиваційна значущість. Переважна більшість респондентів визнала умови занять недостатніми, що безпосередньо впливає на зниження рівня фізичної активності та інтересу до участі у спортивному житті закладу.У статті аргументовано необхідність переходу від фрагментарного до цілісного бачення проблеми матеріально-технічного забезпечення. Запропоновано концепцію інтегрованого освітнього простору, де фізична культура розглядається не лише як навчальна дисципліна, а як чинник соціалізації, зміцнення здоров’я та формування особистісного потенціалу студентів. Визначено перспективні напрями подальших досліджень, пов’язані з вивченням практик ефективного ресурсного менеджменту, цифровізації спортивного середовища та залученням студентської молоді до розбудови фізкультурної інфраструктури через соціальні ініціативи та партнерські проєкти.Результати дослідження мають як теоретичне значення для поглиблення педагогічної науки, так і практичне, для вдосконалення освітнього середовища ЗВО, підвищення залученості молоді до здорового способу життя та сталого розвитку студентського спорту в Україні.