МЕТОДИ ВИЗНАЧЕННЯ ОДНОПОВТОРНОГО МАКСИМУМУ (1ПМ) У ФІТНЕС-ПРОГРАМАХ СИЛОВОГО СПРЯМУВАННЯ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Стаття присвячена актуальній проблемі визначення одноповторного максимуму (1ПМ) у фітнес-програмах силового спрямування. Ця тема набуває особливого значення в сучасних умовах, коли існує потреба у підготовці компетентних фітнес-фахівців, а фітнес-індустрія розвивається шляхом впровадження нових бізнес-моделей, таких як low-cost клуби та онлайн-фітнес-школи, де питання кваліфікації тренерів та якості послуг є критичним. Метою дослідження є аналіз та систематизація існуючих методів визначення 1ПМ, а також надання науково обґрунтованих рекомендацій фітнес-професіоналам для оптимізації тренувального процесу та мінімізації ризиків травмування клієнтів.Дослідження базується на аналізі, узагальненні та систематизації даних актуальної науково-методичної літератури, а також на порівняльному аналізі різних методів визначення 1ПМ за критеріями точності, безпеки та практичності застосування. У статті детально розглянуто прямий та непрямі методи оцінки 1ПМ (персонального максимума).Зроблено висновок, що вибір методу визначення 1ПМ фітнес-тренером має бути індивідуалізованим, враховуючи особливості клієнта, причому часто оптимальним є поєднання непрямих підходів.