МОДЕЛЮВАННЯ СТІЙКОЇ СПЕЦІАЛЬНОЇ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ У ВЕСЛУВАННІ АКАДЕМІЧНОМУ В УМОВАХ ФАЗНОГО НАВАНТАЖЕННЯ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті представлено обґрунтування та практичну реалізацію програмно-аналітичного підходу до індивідуалізації тренувального процесу веслувальників академічного стилю з урахуванням фазної динаміки змагального навантаження. Особлива увага приділена аналізу стійкості спеціальної працездатності спортсменів у контексті стабільності функціонального стану під час виконання 2000-метрової дистанції. Актуальність проблеми зумовлена необхідністю точного контролю за динамікою потужності в умовах підвищеного фізіологічного навантаження, що є визначальним чинником ефективності підготовки спортсменів високої кваліфікації. Метою дослідження стало визначення індивідуальних профілів стійкості функціонального стану на основі пофазного ергометричного аналізу (0–2, 2–4, 4–6 хвилин) та подальше застосування цих даних у програмуванні адаптивних тренувальних навантажень. Досягнення мети забезпечувалося шляхом використання комплексу методів: теоретичного аналізу, педагогічного спостереження, функціонального тестування, фізіологічного моніторингу (ЧСС, лактат), ергометричних замірів та математико-статистичної обробки даних з використанням коефіцієнтів варіації та інтерквартильного розподілу. Результати дослідження показали, що спортсмени з високою стійкістю працездатності демонструють меншу варіативність потужності та стабільні реакції у фазах навантаження, тоді як менш стійкі – характеризуються вираженими коливаннями функціональних показників, що дозволило обґрунтувати типові профілі та розробити концептуальну модель адаптації тренувального процесу, засновану на схемі «контроль – моделювання – програмування». Отримані дані можуть бути використані у практичній роботі тренерів для вдосконалення індивідуалізованих програм підготовки, а також у подальших дослідженнях, спрямованих на розробку цифрових платформ для оперативної оцінки стійкості функціонального стану спортсменів у циклічних видах спорту.