ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА РЕЖИМУ ДНЯ ТА РУХОВОЇ АКТИВНОСТІ ДІТЕЙ ПІД ЧАС ВІДПОЧИНКУ ТА ОЗДОРОВЛЕННЯ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Дано оцінку режиму дня в організації відпочинку та оздоровлення дітей, що характеризується відсутністю суворої регламентації їхньої діяльності. Проводилися спостереження за дітьми віком 11-12 років (14 хлопчиків і 17 дівчаток) у період літньої оздоровчого табору який тривав з 2 липня по 22 липня 2024 року. Режим дня вивчали шляхом анкетування. Його вплив на функціональний стан дітей оцінювали за показниками динаміки функціонального стану серцево-судинної, дихальної та нервової систем. Встановлено, що в умовах вільного вибору дозвілля діти обирають улюблений для них спосіб життя. Діти, які протягом навчального року займалися фізичною культурою і спортом, надають перевагу активному відпочинку. Одним з улюблених видів рухової-активності занять для дітей стала руханка під українські пісні, а також популярними були рухливі ігри. Результати анкетування, виявили, що майже чверть дітей 25,2 % не відвідали жодного заняття рухової-активності протягом зміни Показано, що у дітей із високим рівнем фізичної активності динаміка показників функціонального стану їхнього організму під час перебування в таборі була сприятливішою, ніж у їхніх однолітків, які надавали перевагу пасивному відпочинку, і навпаки. Виявлено порушення основних режимних моментів - тривалості сну і кратності прийому їжі. Тому організація раціонального режиму вимагає посиленого контролю за виконанням дітьми основних режимних моментів. Крім того, в умовах вільного вибору дозвілля необхідно підвищувати мотивацію до занять фізичною культурою і спортом, насамперед, у дітей, які віддають перевагу пасивному відпочинку.