МОРФОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ БІАТЛОНІСТОК НАЦІОНАЛЬНОЇ ЗБІРНОЇ КОМАНДИ УКРАЇНИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Аналіз морфологічних характеристик біатлоністок національної збірної команди України є ключовим для оптимізації тренувального процесу та підвищення спортивних результатів. Метою нашого дослідження було вивчити та провести аналіз морфологічних показників кваліфікованих біатлоністок  національної збірної команди України.Для вирішення поставленої мети використовувались наступні методи дослідження: теоретичні методи (синтез, аналіз, порівняння), антропометричні методи, каліперометрія, методи математичної статистики.Порівняльний аналіз  антропометричних показників спортсменок національної збірної команди України та лідерів світового біатлону показує, що усі показники є максимально наближеними та суттєво не відрізняються. Українські біатлоністки мають оптимальні показники індексу маси тіла (21, 64 ум. од.), м'язової (47,96%,) та кісткової маси (14,25% ). Різниці в середньому віці, зрості та масі тіла не є суттєвими і не мають значного впливу на досягнення результатів у цьому виді спорту. Отримані результати можуть слугувати модельними характеристиками та  критеріями під час відбору кандидаток для підготовки до участі на міжнародних змаганнях.  Результати дослідження доводять високу конкурентоспроможність жіночої національної команди з біатлону на світовій арені. Перспективи подальших досліджень полягають визначенні та аналізі  взаємозв’язку між морфологічними характеристиками та спортивними досягненнями біатлоністок.