ПОКАЗНИКИ ГОТОВНОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ДО ОСВОЄННЯ ТЕХНІКИ ПЛАВАННЯ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Мета дослідження: визначити показники готовності молодших школярів до ефективного освоєння техніки плавання. Для цього було проведене опитування 32 тренерів з плавання, які працюють з дитячим контингентом на етапі початкового навчання. Одним зі шляхів подолання проблеми адаптації та підвищення якості навчання плавання дітей молодшого шкільного віку є формування рухової готовності та оволодіння плавальними навичками що передують вивченню спортивної техніки. До рухової готовності належить належний рівень розвитку фізичних якостей як основа успішного навчання плавання. Основними фізичними якостями, що визначають готовність дітей до навчання плавання, є координація, гнучкість і сила. Витривалість дозволяє ефективніше виконувати навчальні завдання у воді. Важливо включати спеціальні вправи у воді, що допоможуть адаптувати рухові навички до умов плавання.Тренери з плавання підтвердили важливість імітаційних вправ на суші, які сприяють правильному засвоєнню техніки плавання. Найчастіше використовуються вправи для імітації положення тіла, рухів руками і ногами, а також вправи з гумовими амортизаторами. Загалом формування готовності молодших школярів до оволодіння технікою плавання включає: оволодіння технікою дихання та здатністю до його тривалої затримки, формування водно-опорних навичок, удосконалення навичок переміщення тіла у воді. Психологічна реакція дитини на воду є визначальним фактором готовності до навчання. Учні, які відчувають страх води, потребують індивідуального підходу та спеціальних методик навчання. Навчальний процес має бути адаптованим до індивідуальних психологічних особливостей дітей, що забезпечить ефективніше засвоєння техніки плавання.