СПЕЦИФІКА ОРГАНІЗАЦІЇ СПОРТИВНИХ ПРОЄКТІВ KLITSCHKO FOUNDATION (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Klitschko Foundation – благодійна організація, яка спрямовує свою діяльність на розвиток молоді через спорт, освіту та лідерство. Однією з ключових сфер роботи фонду є організація спортивних проєктів, що поєднують фізичну активність, виховання характеру та набуття лідерських навичок. Специфіка організації спортивних проєктів Klitschko Foundation полягає в комплексному підході, який охоплює не лише фізичну підготовку, а й освітні компоненти. У статті досліджується специфіка організації спортивних проєктів Klitschko Foundation, їхній вплив на молодь України та розвиток громадянського суспільства. Фонд братів Кличко є однією з провідних благодійних організацій, що реалізує освітні, спортивні та соціальні ініціативи. Зокрема, аналізуються такі проєкти, як «Грай за рівність», «Посилка успіху» та освітня платформа «Розквітай», які спрямовані на розвиток фізичної культури, подолання гендерних стереотипів у спорті, психологічну підтримку підлітків та мотивацію до здорового способу життя. Важливу увагу приділено аналізу соціальної значущості спортивних програм фонду, їхнього внеску у формування активної громадянської позиції молоді та популяризацію спорту в Україні. Розглядається вплив війни на психологічний стан дітей та необхідність адаптації благодійних ініціатив до сучасних викликів. Автори статті також виокремлюють проблеми, з якими стикається фонд, зокрема недостатню прозорість у фінансовій звітності та брак детальної інформації щодо реалізації окремих проєктів. Запропоновані перспективи подальших досліджень, серед яких оцінка ефективності благодійних програм, аналіз залучення молоді до спортивних ініціатив та вивчення міжнародного досвіду для масштабування діяльності Klitschko Foundation. Дослідження підкреслює роль благодійних фондів у розвитку суспільства та необхідність удосконалення механізмів їхньої роботи для максимального соціального ефекту.