ГЕНДЕРНІ АСПЕКТИ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ: ПРАКТИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Нині існує потреба докорінної реорганізації фізичного виховання, зміни поглядів на фізичну культуру і спорт і фізичне виховання загалом, та навіть перегляд методики фізичного навчання у закладах вищої освіти. Проблеми організації фізичного виховання потребують комплексного підходу. У сучасному світі фізична культура та спорт відіграють важливу роль у формуванні гармонійно розвиненої особистості, сприяючи не лише фізичному, а й соціальному, моральному та психологічному становленню людини. Проте питання інтеграції гендерного підходу в цю сферу залишаються надзвичайно актуальними, адже традиційні стереотипи та нерівні можливості все ще значною мірою впливають на доступ до спортивних ресурсів, методів викладання і вибору дисциплін.При організації навчально-практичних занять з фізичної культури заняття обов'язково повинні будуватися з урахуванням гендерних особливостей. Гендерний підхід у фізичному вихованні та спорті покликаний враховувати біологічні, соціальні та культурні особливості представників різних статей, створюючи умови для рівного розвитку їхнього потенціалу. Водночас він стикається з низкою викликів, таких як стійкість стереотипів, недостатнє розуміння гендерних аспектів серед педагогів і тренерів, а також потреба в адаптації освітніх програм до сучасних реалій.Ця стаття присвячена аналізу основних проблем, досвіду впровадження гендерного підходу та перспектив його розвитку у сфері спорту й фізичного виховання, з метою підкреслити важливість рівності й інклюзивності для сучасного суспільства.