РІВЕНЬ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ДІТЕЙ 6-10 РОКІВ, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬСЯ ПЛАВАННЯМ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Недостатня рухова активність учнів початкових класів є причиною зниження функціональних можливостей серцево-судинної та дихальної систем учнів, що, у свою чергу, проявляється неадекватною реакцією серця на різноманітні фізичні навантаження та зменшенням життєвої ємності легень. Тому головним завданням сучасного суспільства є пошук засобів підвищення рівня фізичної підготовленості школярів. Деякі автори пропонують з цією метою застосовувати плавання. Отже, мета нашого дослідження полягала у визначенні рівня фізичної підготовленості учнів початкових класів , які займаються плаванням. У дослідженні брали участь 45 учнів (6-10 років), які займаються плаванням. Нами проводилося тестування фізичної підготовленості учнів 1-4 класів за наступними тестами: біг 30м, човниковий біг 4×9 м, стрибок у довжину з місця, вис на перекладині на зігнути руках, піднімання тулуба в сід за 1 хвилину, нахил тулуба вперед, а також динамометрія. Результатами нашого дослідження встановлено, що середні значення показників статична сила, швидкість, вибухова сила є вищими у дівчаток і хлопчиків 2, 3, 4 класів, ніж середні значення вищезгаданих показників у першокласників. Крім того нами зареєстровано статеві відмінності у покращенні середньогрупових значень таких показників як гнучкість і спритність, які є вищими у дівчаток. Середні значення кистьової динамометрії свідчать про нерівномірний розвиток сили у молодших школярів. Так, нами встановлено спад даної фізичної якості у третьокласників.