ПРОГНОЗУВАННЯ СПОРТИВНОГО РЕЗУЛЬТАТУ ДО ЗМАГАНЬ ЗА ПОКАЗНИКАМИ ТЕСТОВИХ ПРОГРАМ У СПОРТИВНОМУ ПЛАВАННІ - ГРЕБІК Oleh; ДМИТРУК Vitalii; КАСАРДА Olga (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
У даній статті описується зміст тестових програм, що має практичне значення в тренувальному процесі для прогнозування змагальних результатів у змагальному плаванні. В експерименті брали участь 24 спортсмени III розряду і вище II розряду. Дослідження проводили у ДЮСШ № 3 м. Луцька та спортивному клубі Луцького національного технічного університету у 2022–2023 навчальному році. На основі аналізу практичного досвіду ми розробили тестові програми плавання в повній координації на руках і ногах для плавців від третього до першого спортивного звання, вільного стилю та спеціалізації на короткій/середній/довгій дистанції. Наведені зразки розрахунків контрольованого тестування в повній координації для спортсменів, які спеціалізуються на дистанції 1500 метрів вільним стилем. Тестування: 15 х 100 метрів вільним стилем із середньою швидкістю 90–95%. Перерва між дистанціями 1 хв. 30 секунд. Розрахунок проводився таким чином: через кожну стометрівку і час фіксувався в тій же послідовності, в якій плив спортсмен. Отримані в секундах цифри були підсумовані і загальна сума спочатку склала 1135,09 секунд. Додано 60,25 секунди. Це час корекції результату на 1500 метрів вільним стилем. Отже, загальний час в секундах 1195,34 перевели в хвилини і секунди і отримали 19,55,34. Таким чином, час 19,55,34 відповідає рівню фізичної підготовленості спортсмена на даній дистанції на момент тестування. Розроблені тестові програми дали змогу визначити фізичну підготовленість спортсменів, їхню підготовленість до змагань. Це давало можливість прогнозувати змагальний результат, чергувати роботу та відпочинок під час тренування, вносити зміни у зміст річного циклу підготовки або його періодів.