РОЛЬ АКМЕОЛОГІЧНОГО ПІДХОДУ У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ЛІКАРІВ-СТОМАТОЛОГІВ - РОМАНИШИНА, Людмила; ЛИСИЦЯ , Дмитро; ПОЛІЩУК, Олександр (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2022)
У статті розглядаються питання формування професійної компетентності майбутніх лікарів-стоматологів за допомогою акмеологічного підходу. Враховуючи стрімкий розвиток стоматологічної науки, збільшення та доступність наукових джерел, які розкривають новітні досягнення в дослідженні стоматологічних захворювань та розробці методів лікування, профілактики, також постійні зміни на ринку праці, сьогодення вимагає підготовки майбутніх лікарів-стоматологів, які би мали високий рівень знань та практичних навичок. На основі аналізу наукових джерел розглянуто та визначено теоретичні й практичні аспекти проблеми ролі акмеологічного підходу в підготовці майбутніх лікарів-стоматологів. У роботі також досліджено та розкрито поняття «акме», «акмеології». Набуття професійної майстерності майбутніми лікарями-стоматологами є основою для розвитку особистісного акме. Беручи це твердження за основу, можна стверджувати про процес формування професіоналізму діяльності й особистості. Зазначимо, якщо діяльність людини характеризується високим професіоналізмом , то можна вважати, що в неї високий акмеологічний рівень. Також, якщо особистість планує та втілює у реальність життєві перспективи, беручи за основу загальнолюдські цінності, вміло реалізує свої цілі, то така людина може досягти значних успіхів у особистісному та професійному зростанні. Розвиток здібностей, глибокі знаннями в стоматології, нестандартне володіння вміннями, які необхідні для успішного виконання діагностичних, лікувально-профілактичних заходів повʼязується з високим професіоналізмом лікаря-стоматолога. Забезпечення таких умов є кроком на шляху якісного формування професійної компетентності лікарів-стоматологів у контексті підготовки до майбутньої професійної діяльності.