ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ СУПРОВОДЖЕННЯ СПОРТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ З ІГРОВИХ ВИДІВ В КОНТЕКСТІ САМОРЕАЛІЗАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ - ВОЖЖОВ , Ілля (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Недооцінка ролі особистісного фактора в системі підготовки спортсменів, відсутність індивідуального підходу до кожного спортсмена, є причиною низької успішності та проблем, що виникають. Психологічне супроводження спортсмена спрямоване на гармонійний розвиток особистості спортсменів у вибраному виді спорту, зменшення помилкових дій для формування рухових програм. З психолого-педагогічної точки зору, спортивна діяльність це одна із сфер діяльності, в якій здібності та їх формування грають визначальну роль у досягненнях спортсмена, а також багаторічний планомірний безперервний процес навчання та фізичного розвитку. Важлива якісна характеристика рівня розвитку здібностей спортсмена – це культура здоров’я його особистості. Тільки при розвитку соціально]діяльності можливе збільшення та поліпшення рівня вдосконалення у всіх сферах життєдіяльності спортсмена. Але в той же момент виникає бажання як розвивати певний вид діяльності у собі, а й намагатися його здійснити. Саме це і можна назвати основним напрямком у розвитку сучасної конкурентоспроможної культури особистості. Психологічне супроводження – це сукупність заходів для підвищення ефективності всіх видів підготовки спортсмена та, насамперед, забезпечення психічної готовності до виступу, створення передумов до тривалої спортивної кар’єри та стабільної демонстрації високих результатів. Тільки глибокий аналіз особливостей спортивного тренування та механізмів впливу на психіку, вибір адекватних форм та засобів підготовки, взаємодія всіх учасників тренувального процесу дозволить максимально повно реалізувати потенціал спортсмена та зберегти високий рівень змагальних досягнень.