ОСОБЛИВОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ТА ТРЕНЕРІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - ЧЕРНЯКОВА Zhanna; ЛЯННОЙ Mykhailo; БАКАТОВ Vladimir; ХОЛОДНИЙ Аlexandr (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
У статті аналізуються сучасні виклики, з якими стикається система вищої освіти в Україні через пандемію та російську військову агресію. Наведено переваги та недоліки впровадження дистанційної освіти в умовах сучасних надзвичайних та кризових ситуацій в країні. Особливу увагу приділено опису переваг та недоліків професійної підготовки здобувачів вищої освіти спеціальностей 014 Середня освіта (Фізична культура) та 017 Фізична культура і спорт в умовах дистанційної форми навчання. Акцентовано увагу на тому, що, незважаючи на всі переваги дистанційної системи навчання, майбутні вчителі та тренери фізичної культури не мають можливості якісно оволодіти раціональною технікою рухів з різних видів спорту. Незважаючи на доступ до відеоматеріалів з демонстрацією опорної техніки виконання вправи в цілому та окремих її елементів, студенти мають обмежені можливості для її якісного закріплення та відпрацювання. При самостійному вивченні студентами техніки рухів викладач не завжди може виправити технічні помилки та надати змістовні методичні рекомендації, що в результаті може призвести до формування у студентів вказаних спеціальностей стереотипно неправильних рухів при виконанні тих чи інших вправ. У цьому контексті викладачам практико-орієнтованих дисциплін рекомендовано активно використовувати у своїй роботі сучасні цифрові технології та інші види цифрових технологій, які дозволяють виправляти помилки у виконанні техніки вправ та контролювати рухову активність кожного студента в режимі реального часу. Незважаючи на деякі недоліки системи дистанційного навчання, вона залишається єдиною альтернативною та безпечною формою здобуття вищої освіти в Україні та ефективним інструментом реалізації конституційного права громадян на здобуття освіти та професійної кваліфікації.