МОНІТОРИНГ СТАНУ ВАРІАБЕЛЬНОСТІ СЕРЦЕВОГО РИТМУ У ОФІЦЕРІВ В ПЕРІОД ДІЇ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ ВОЄННОГО СТАНУ - ЯРМАК, Олена; ЖЕМБРОВСЬКИЙ, Сергій; РОМАНЮК, Олександр (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті представлено результати дослідження стану варіабельності серцевого ритму у офіцерів оперативного рівня підготовки під час дії правового режиму воєнного стану. У дослідженні взяли участь 279 військовослужбовців чоловічої статі віком від 30 до 52 років. Для аналізу використовували часові та спектральні показники варіабельності серцевого ритму, зокрема індекс напруги, загальну потужність спектра, низькочастотні і високочастотні коливання. Результат за медіаною частоти серцевих скорочень становив 73,4 уд·хв⁻¹ , при цьому коефіцієнт варіації сягав 54,2 %, що вказує про широкий діапазон індивідуальних результатів та неоднорідність вибірки. Інтервал показнику RRNN за медіаною становив 820,3 мс, з межами міжквартильного розмаху 734,7–901,9 мс, що відповідає нормальним показникам для популяції з помірною активацією симпатичної ланки вегетативної нервової системи. Висока варіативність показників RMSSD з коефіцієнтом варіації 83,1 %, та pNN50 з коефіцієнтом варіації 136,9 % вказує на гетерогенність реакцій організму на стресові чинники, характерні для професійної діяльності в умовах службово-бойової діяльності. Рівень загальної потужності спектра становив 964,5 мс² та мав міжквартильний розмах 636,0 та 1749,0 мс², що свідчить про помірний рівень автономної регуляції у більшості досліджуваних осіб. Показник VLF за медіаною становив 418,5 мс² та мав високу варіабельність з коефіцієнтом варіації 143,5 %, що може бути пов’язано з різним рівнем психоемоційного навантаження. Спектральні показники симпатичної та парасимпатичної активності також демонстрували істотну індивідуальну мінливість. Нормалізоване значення LFnorm за медіаною становило 0,70, тоді як HFnorm – 0,30. Отримані результати свідчать про переважання симпатичного типу регуляції у значної частини офіцерів, що є типовим у стресових умовах.