СУЧАСНІ МЕТОДИ ФІЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ ПРИ СКОЛІОТИЧНІЙ ПОСТАВІ У ПІДЛІТКІВ: ПЕРСПЕКТИВИ СЕНСОМОТОРНОГО ПІДХОДУ - АБАЛМАСОВА, Таїсія; КОРИТКО, Зоряна; МАЙСТРУК, Микола (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Проблема сколіотичної постави у підлітків залишається актуальною у фізичній терапії через високий рівень поширеності постуральних дисфункцій у віці активного соматичного розвитку. У статті проведено огляд сучасних методів фізичної терапії, які застосовуються для корекції сколіотичної постави, з акцентом на їхню доказову ефективність. Охарактеризовано традиційні втручання, зокрема лікувальну фізкультуру, дихальні вправи, постуральну гімнастику та метод Шрот. Зазначено, що попри позитивний вплив цих методів на м’язовий тонус і поставу, ефективність корекції залишається обмеженою за відсутності цілеспрямованого впливу на глибокі стабілізатори тулуба, пропріоцепцію та міжсистемні зв’язки. У межах сучасної парадигми нейрофізіологічної реабілітації обґрунтовано перспективність сенсомоторного підходу, який поєднує цілеспрямоване стимулювання пропріоцепції, рівноваги та активну стабілізацію положення тіла. Розглянуто доцільність використання вправ на нестійких поверхнях, елементів пропріоцептивного нейром’язового фасилітування (PNF) та м’язово-фасціального тейпування як компонентів комплексної сенсомоторно-стабілізаційної програми. Така програма, адаптована до умов амбулаторної фізичної терапії, здатна підвищити ефективність корекції постави у підлітків зі сколіотичними змінами завдяки інтеграції моторного контролю, балансу та фасціальних взаємозв’язків.