ВПЛИВ ІНТЕНСИВНОСТІ ЦИКЛІЧНОГО РУХУ НА СПІВВІДНОШЕННЯ ТРИВАЛОСТІ ФАЗ РУХОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - СОЛТИК, Олександр; ДУТЧАК, Юрій (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
В статті розглядаються питання, присвячені дослідженню фаз рухової діяльності в циклічних видах спорту. Наведено низку прикладів визначення окремих фаз, зокрема у ходьбі, бігові, веслуванні на байдарках та каное, плаванні. Під час емпіричного дослідження зроблено спробу визначення тривалості опорної і безопорної фази у стрибках на скакалці. Дослідження тривалості фаз здійснено за допомогою відеозаписів стрибків на скакалці та розкадровці рухових дій. Головним завданням нашого дослідження було визначення співвідношення опорної і безопорної фаз. Як показали емпіричні дослідження та аналіз отриманих матеріалів тривалість опорної і безопорної фаз при повільному темпі стрибків (104,16 повторень за одну хвилину) приблизно однакова (має співвідношення 49,64 % і 50,36 %). Зростання інтенсивності стрибків на скакалці до темпу 130,59 повторень за одну хвилину призводить до зміни співвідношення в сторону збільшення безопорної фази (53,6 % і 46,4 %). Проте такі зміни співвідношення тривалості фаз при різній інтенсивності не є суттєвими, про що свідчить відсутність кореляційних зв’язків між темпом рухових дій і співвідношенням між фазами (опорною і безопорною).