ФАКТОРНИЙ АНАЛІЗ СТРУКТУРИ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ КВАЛІФІКОВАНИХ ГАНДБОЛІСТІВ - БАЗИЛЬЧУК, Віра; БАЗИЛЬЧУК, Олег (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У даній роботі проведено факторний аналіз структури фізичної підготовленості кваліфікованих гандболістів на основі дослідження фізичних якостей, що безпосередньо впливають на ефективність змагальної діяльності. Основна увага приділена оцінці швидкісних якостей, спеціальної спритності, витривалості, сили, координації та гнучкості, оскільки ці компоненти є критично важливими для досягнення високих результатів у змаганнях. Результати дослідження базуються на даних гравців команд суперліги та вищої ліги національного чемпіонату України, що дозволяє врахувати специфіку підготовки професійних гандболістів високого рівня. Процес дослідження включав використання факторного аналізу для виявлення основних факторів, які визначають фізичну підготовленість гандболістів. У рамках роботи було проведено вимірювання та оцінку різних фізичних якостей, серед яких швидкість, витривалість, вибухова сила, координаційні якості та гнучкість. У результаті цього аналізу вдалося виокремити вісім основних факторів, що безпосередньо впливають на змагальну діяльність у гандболі: швидкісні якості, спеціальна спритність, швидкісна витривалість, вибухова сила, силова витривалість, загальна працездатність, координаційні якості та гнучкість. Це дозволило створити більш чітке уявлення про структурні елементи фізичної підготовленості, які повинні бути оптимізовані для досягнення високих результатів у змаганнях. Перш за все, результати дослідження підтвердили, що найбільший вплив на змагальну діяльність гандболістів мають швидкісні якості та спеціальна спритність. Це, в свою чергу, підтверджує висновки, зроблені українськими та закордонними дослідниками, які наголошують на критичній важливості швидкості та спритності для успішного виконання технічних елементів гри. Швидкість руху та здатність швидко змінювати напрямок або виконувати складні технічні елементи є критичними для високої ефективності на полі. Результати досліджень показують, що високий рівень швидкісних якостей дозволяє гравцям не лише виконувати складні маневри, але й реалізовувати тактичні задумки, що є важливим аспектом у сучасному гандболі, де швидкість дій має вирішальне значення.