ВДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНІКО-ТАКТИЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ ТА КООРДИНАЦІЙНИХ ЗДІБНОСТЕЙ ДЗЮДОЇСТІВ 16-17 РОКІВ - БОЙЧЕНКО, Наталя; ОГАНОВ, Карен (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
В статті досліджено динаміку техніко-тактичної майстерності та координаційних здібностей дзюдоїстів 16-17 років середніх вагових категорій під впливом запропонованих комплексів завдань та вправ. Запропоновані комплекси для вдосконалення техніко-тактичної майстерності складались із завдань на виконання технічних дій у стійці, включаючи боротьбу із різними суперниками та комплексу технічних дій у положенні партер, який складався із ситуаційних вправ та боротьби із суперниками різних вагових категорій. Рекомендовано засоби для вдосконалення координаційних здібностей: вправи із застосуванням нестандартних вихідних, проміжних або кінцевих положень; зменшення простору, у якому рухаються борці; виконання добре освоєних рухів у нестандартних умовах; вправи з утриманням рівноваги на фітболах з різних вихідних положень. Отримані результати показують, що за час проведення педагогічного експерименту спортсмени контрольної групи, що тренувались за програмою навчальною ДЮCШ, змінили тактику змагальної сутички та стали менше робити спроб для реалізації технічних дій, але якість балів при цьому зменшилась. Спортсмени експериментальної групи, які тренувались за запропонованими комплексами, також стали менше робити спроб для реалізації технічних дій, але якість балів при цьому навпаки збільшилась, також, збільшився об’єм та ефективність технічних дій. Порівнюючи результати тестування координаційних здібностей дзюдоїстів контрольної та експериментальної груп спостерігається статистично достовірні зміни у всіх тестах (p<0,05). Покращення результатів у цих тестах пояснюється спрямованістю запропонованих засобів на розвиток статичної та динамічної рівноваги, координованості рухів та здатності до орієнтування у просторі. Таким чином, запропоновані засоби і комплекси вправ позитивно вплинули на динаміку техніко-тактичної майстерності та координаційних здібностей дзюдоїстів 16-17 років середніх вагових категорій, що доказує їх ефективність застосування в навчально-тренувальному процесі.