ПСИХОЕМОЦІЙНИЙ СТАН УЧНІВ ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ В УМОВАХ ВІЙНИ В УКРАЇНІ - ВОРОНОВА, Валентина; КОВАЛЬЧУК, Вікторія; ВЕЛЬКО, Катерина (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
З огляду на низку факторів (криза підліткового віку, фізіологічні особливості організму, вплив соціального оточення, вибір референтного зразку для уподобання та ін.) підлітковий період особистісного становлення потребує значної уваги та вивчення. На сьогодні до всіх тих факторів, які зазвичай викликають підвищене емоційне реагування в підлітковому віці і пов’язаних з перебуванням в школі: погані результати навчання/екзаменів, висловлювання вчителів або однокласників з цього питання, їх насмішки, додалися значно інтенсивніші за впливом об’єктивні чинники, з якими підліток не може впоратися самостійно – життя в умовах воєнного стану. Деструктивний вплив на психіку українців всіх вікових категорій пов’язаний з довготривалістю воєнних дій (більше 3-ох років) і проявляється у вигляді депресій, тривожних розладів, формуванні посттравматичного стресового синдрому, зниженні працездатності та відсутності інтересу до професійного розвитку та зростання. Поява таких негативних станів зокрема у підлітків є дуже тривожним симптомом, що вказує на необхідність вивчення цього питання більш глибоко та нагальну необхідність термінового визначення шляхів боротьби з такими деструктивними впливами. Метою даного дослідження було вивчення переживання та особливостей прояву психоемоційного стану учнів підліткового віку в умовах війни в Україні. Дослідження показало, що в умовах воєнного стану більшість підлітків проявляють нестабільність емоційного стану. Аналіз результатів проективного тесту показав, що для багатьох учнів зараз ключовими емоціями є тривожність та невпевненість через усвідомлення обмеженого контролю над життям. Виявлені особливості психоемоційних переживань впливають і на інші вагомі особистісні властивості дітей підліткового віку, зокрема у них спостерігається тенденція до низького рівня домагань, що може свідчити про зміну пріоритетів та відсутність віри на успішне та благополучне майбутнє під час перебування в умовах нестабільності та під впливом стресу. Результати дослідження підкреслюють важливість врахування емоційного стану учнів у процесі навчання та необхідність створення підтримуючого освітнього середовища.