ЕФЕКТИВНІСТЬ ФІЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ ОСІБ З ЧЕРЕПНО-МОЗКОВИМИ ТРАВМАМИ В УМОВАХ СТАЦІОНАРУ - ДЕМЕНКО, Андрій; БАНДУРІНА, Катерина (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті представлено результати дослідження ефективності авторської методики фізичної терапії для пацієнтів з черепно-мозковими травмами (ЧМТ) в умовах стаціонару. Розроблена методика базується на модульному принципі та включає три основні блоки: рухове навчання, координаційне навчання та когнітивне навчання з використанням комп’ютеризованих систем із біологічним зворотним зв’язком. Дослідження проводилось на базі Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону міста Вінниці за участю 30 пацієнтів чоловічої статі віком 20-35 років з легким ступенем ЧМТ і дифузними аксональними пошкодженнями. Учасників було розподілено на дві групи: контрольну (стандартна програма реабілітації) та експериментальну (авторська методика). Ефективність методики оцінювалась за показниками рівня болю (ВАШ), самооцінки функціонального стану (САН), тривожності (тест Спілберга-Ханіна), м’язової сили (Індекс Мотрісайті), рівня виснаження (шкала Борга), рівноваги (шкала Берга), неврологічного статусу (NOS-TBI), візуально-просторової орієнтації (Walking Corsi Tapping) та когнітивного функціонування (Rancho Los Amigos). Результати підтвердили статистично значущу перевагу авторської методики за всіма досліджуваними параметрами, зокрема зниження рівня болю на 69,1%, покращення функціонального стану на 62,8%, зниження рівня тривожності на 40,6%, покращення рівноваги на 87,8%, зниження неврологічного дефіциту на 50,9% та підвищення якості життя на 76,1%. Запропонована методика фізичної терапії демонструє високу ефективність у відновленні рухових, координаційних та когнітивних функцій пацієнтів з ЧМТ в умовах стаціонару. Індивідуальний підхід, активні вправи та систематичні тренування допомогли знизити біль пацієнтів, покращити координацію рухів та сприяли відновленню когнітивних функцій. Результати підтверджують важливість комплексного підходу до реабілітації пацієнтів з ЧМТ, який має включати роботу як з фізичними можливостями, так і з когнітивними функціями, враховуючи специфіку травматичних уражень головного мозку та їх багатофакторний вплив на організм людини.