ОСОБЛИВОСТІ КІНЕМАТИКИ ПОШТОВХУ ШТАНГИ ВІД ГРУДЕЙ У КВАЛІФІКОВАНИХ ВАЖКОАТЛЕТІВ РІЗНОЇ СТАТІ ТА ГРУП ВАГОВИХ КАТЕГОРІЙ - ОЛЕШКО , Валентин; КОРОБЕЙНІКОВ , Георгій; ШИНКАРУК , Оксана; АНТОНЮК , Олександр; ЖИРНОВ , Олександр (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Аналіз науково-методичної та спеціальної літератури (результатів моніторингу Інтернет-джерел) з проблем технічної підготовки важкоатлетів високої кваліфікації різних груп вагових категорій показує, що проблема удосконалення кінематики змагальних вправ спортсменів під час навчально-тренувального процесу залишаєтеся актуальною і на сьогодні. Метою роботи є детальний аналіз особливостей кінематики поштовху штанги з груді у кваліфікованих важкоатлетів різної статті залежно від груп вагових категорій у процесі змагальної діяльності. Під час наукових досліджень були використані наступні методи: вивчення науково-методичної літератури, Інтернет ресурсів, педагогічні спостереження, відеозаписи змагань, біомеханічний аналіз структури руху штанги, методи математичної статистики. У результаті дослідження нами визначено особливості кінематики поштовху штанги у кваліфікованих важкоатлетів залежно від груп вагових категорій. Доведено, що кінематика руху штанги важкоатлетів різної статі та груп вагових категорій має свої особливості: Одні кінематичні характеристики поштовху штанги зростають з підвищенням ваги обтяження та вагових категорій спортсменів, другі характеристики кінематики знижуються, інші залишаються без змін. Встановлено, що кінематика поштовху штанги має достовірні відмінності у фазовій структурі руху важкоатлетів різної статі (чоловіків і жінок). Наведені матеріали досліджень показують, що існують певні відмінності у техніці виконання змагальних вправ у кваліфікованих важкоатлетів різної статі та груп вагових категорій відповідно до кінематики руху штанги у другому прийомах поштовху - підніманні штанги від грудей. Отримані результати свідчать про необхідність диференціювати методи та засоби вдосконалення технічної майстерності кваліфікованих важкоатлетів різної статі залежно груп вагових категорій, звертаючи увагу на кінематику руху штанги в окремих фазах.