АНАЛІЗ ДОСЛІДЖЕНЬ ПРИСВЯЧЕНИХ ПРОБЛЕМІ ЗНИЖЕННЯ ВАГИ В ЄДИНОБОРСТВАХ - ТРОПІН , Юрій; БОЙЧЕНКО , Наталя; ШАНДРИГОСЬ , Віктор; МОЗОЛЮК , Олександр (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Однією з головних небезпек неправильного схуднення є зневоднення, яке може призвести до порушення роботи органів, зниження витривалості та погіршення когнітивних функцій. Крім того, швидка втрата ваги часто супроводжується втратою м’язової маси, що може послабити силу і витривалість бійця. Дефіцит основних поживних речовин може призвести до ослаблення імунітету, підвищеної втомлюваності, розладів травлення та гормональних збоїв. Також можливий розвиток харчових розладів, таких як анорексія або булімія, які створюють додаткові психологічні проблеми. Всі ці фактори можуть негативно вплинути на спортивну кар’єру та загальний стан здоров’я спортсмена. Мета дослідження: провести аналітичний аналіз публікацій у веб-базі даних PubMed, присвячених проблемі схуднення в бойових мистецтвах, за допомогою програмного інструменту VOSviewer. Матеріал і методи. Для створення вибірки досліджень станом на 01.01.2025 р. використано бібліометричний аналіз даних бази даних PubMed. Для пошуку використовувалася фраза «схуднення в бойових мистецтвах». Аналіз публікацій проводився за період з 1990 по 2024 рік. Використовувалася програма VOSviewer 1.6.19: метод аналізу ключових слів і прямий аналіз цитування з побудовою бібліометричних карт, візуалізацією щільності кластерів і ваги цитування. Результати: 148 публікацій було видалено за допомогою програми VOSviewer 1.6.19. За період дослідження було знайдено 584 автори з 307 організацій. Найпопулярнішими авторами є: Franchini E. (9 публікацій), Real R. (9), Drid P. (6), Nakaji S. (6), Umeda T. (6), Bianco A. (5), Trivic T. (5), Sugawara K. (5). Програма знайшла 603 ключові слова (елементи). Для кращого аналізу було задано поріг 2. Для мережевої візуалізації було відібрано 201 елемент. Вони були згруповані у 8 кластерів. Висновки: основний масив наукових публікацій спрямований на розробку програм для схуднення та набору ваги без негативних наслідків для спортивної кар’єри та загального стану здоров’я спортсменів у різних видах єдиноборств. Візуалізація накладання показує, що більшість ключових слів з найновішими датами публікацій (показані жовтим кольором) характеризують вужчі поняття (проблема потовиділення, контроль ваги перед змаганнями, швидкий набір ваги після зважування), тоді як старіші публікації присвячені більш широким дослідженням (вплив втрати ваги на фізичну підготовленість і здоров’я єдиноборців, розробка дієтичної програми для спортсменів різних видів єдиноборств). Вирішення цих проблем має стати пріоритетним науковим напрямом подальших досліджень.