РОЗВИТОК КОМУНІКАТИВНИХ ЯКОСТЕЙ ПЕДАГОГІВ ОСВІТНІХ ЗАКЛАДІВ У ПРОЦЕСІ СПОРТИВНО-МАСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - БОГДАНЮК, Антоніна; КИСЕЛИЦЯ, Оксана; БОГДАНЮК, Василь (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті досліджено значення комунікативної компетентності для ефективної та якісної діяльності педагога сучасного закладу освіти, зокрема, особливу увагу присвячено проблемі розвитку комунікативних якостей вчителя фізичної культури у контексті організації спортивно-масової діяльності. Адже сучасна педагогічна діяльність вимагає від учителя не лише професійних знань і навичок, але й високого рівня розвитку комунікативної складової освітньої діяльності. Особливо це актуально у сфері організації спортивно-масової роботи, де необхідно взаємодіяти з різними соціальними складниками (учнями, батьками, колегами, адміністрацією закладу освіти, меценатами тощо). Досліджено, що ефективне спілкування сприяє кращій мотивації учнів, підвищенню їхньої активності та досягненню високих результатів у спорті та навчанні. Розкрито роль ефективного спілкування у процесі організованої роботи зі школярами, значення мотивації та взаємодії у формуванні лідерських якостей педагога. Визначено та проаналізовано інші важливі складники комунікативної компетентності вчителя фізичної культури, а саме: психологічна стійкість, емпатія, педагогічний такт та культура мовлення, навички публічних виступів і ведення конструктивного діалогу, активне слухання й толерантність, аргументованість і переконливість, гнучкість й адаптивність, цифрова комунікативна компетентність тощо. Проаналізовано сучасні методики вдосконалення комунікативних навичок та їх вплив на ефективність освітнього процесу, на мотивацію учнів і формування позитивного освітнього середовища.