КОРЕКЦІЯ ПСИХОЕМОЦІЙНОГО СТАНУ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ ЗАСОБАМИ ФІТНЕСУ ТА СПА-ПРОЦЕДУР - ПАЛЬЧУК , Марія; ОБРАЖЕЙ, Ольга; СУХОМЛИНОВ, Рудольф (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Розробка дієвих підходів, спрямованих на покращення психоемоційного стану ветеранів війни обумовлена необхідністю їх соціальної адаптації, покращення загального стану здоров’я після пережитого стресу, фізичних та психологічних травм. Позитивний вплив рухової активності, зокрема засобів фітнесу, на організм людини доведено багаточисленними дослідженнями. Ефективними засобами, які здатні нівелювати негативні наслідки емоційного перенапруження, є СПА-процедури. Актуальним є пошук шляхів комплексного використання засобів СПА та фітнесу. Мета дослідження – обґрунтувати та розробити комплексну фітнес-програму із застосуванням СПА-процедур, спрямовану на нормалізацію психоемоційного стану чоловіків – ветеранів війни та визначити її ефективність. Переважній більшості (78,6 %) чоловіків – ветеранів, притаманний середній рівень стресу. Рівень особистісної тривожності є помірним у 57,2 %, а ситуативної тривожності – у 64,3 %. Отримані дані стали підґрунтям розробки програми, яка передбачає комплексне використання засобів фітнесу (кардіо, силових тренувань та стретчингу) і СПА-процедур. Програма розрахована на три місяці, включає 24 тренування, тривалість кожного з яких складає 60 хв. До програми включено СПА-процедури, які сприятливо впливають на нормалізацію психоемоційного стану людини: антистресовий масаж, обгортання «Магія шоколаду» і кавовий пілінг, підводний душ-масаж, альфа-капсулу, душ Шарко, загальний масаж та фінську лазню (сауну). Ефективність програми доведено позитивною динамікою показників самопочуття, активності та настрою чоловіків – ветеранів війни, а також показниками фізичного та психічного компонентів якості їхнього життя.