СУЧАСНІ МЕТОДИКИ В ПЛАВАННІ: АНАЛІЗ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - ПАНЬКІВ , Іван; ВИШНЕВСЬКА-СМІРНОВА, Тетяна (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розглянуто сучасні методики навчання плаванню, їхню класифікацію, особливості та ефективність у фізичному вихованні й спортивній підготовці. Досліджено традиційні та інноваційні підходи, зокрема застосування цифрових технологій, відеоаналізу, інтерактивних навчальних програм та адаптивних методик для осіб з особливими потребами. Проведено аналіз наукових праць, присвячених питанням удосконалення техніки плавання, впливу різних методик на фізичний розвиток і підготовку спортсменів різного віку та рівня майстерності. Аналіз літературних джерел свідчить, що традиційні методики, засновані на поетапному вивченні техніки плавання, залишаються актуальними, однак мають певні обмеження, зокрема повільність засвоєння навичок та недостатню мотивацію учнів. Інноваційні методики, такі як використання мобільних додатків, тренажерів та комп’ютерного моделювання, дозволяють підвищити ефективність навчального процесу, скоротити час на формування плавальних навичок і покращити якість підготовки. У статті також порівняно ефективність різних методів навчання, виділено їхні переваги та недоліки. Доведено, що поєднання класичних та сучасних підходів дає змогу досягти оптимальних результатів у навчанні плаванню. Особлива увага приділена питанням інтеграції плавання у загальну систему фізичного виховання школярів, що може стати основою для подальших наукових досліджень у цьому напрямі. Окрему увагу приділено перспективам використання інноваційних технологій для підвищення ефективності навчання плаванню. Запровадження віртуальних симуляторів, зворотного зв’язку за допомогою сенсорних систем та персоналізованих тренувальних програм сприятиме більш точному контролю за технікою виконання рухів, зниженню ризику травматизму та оптимізації навчального процесу. Визначено ключові напрямки подальших досліджень, що включають адаптацію сучасних методик для масового впровадження у систему фізичного виховання та оцінку їхнього впливу на довготривалі зміни у фізичному розвитку дітей і молоді.