ВПЛИВ ПРОФЕСІЙНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ ФАХІВЦЯ З ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ НА РЕЗУЛЬТАТИ У СПОРТИВНІЙ ГІМНАСТИЦІ - ХІМІЧ , Віта; ОМЕЛЬЧУК , Микола (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У гімнастиці, як в одному з найтехнічніших видів спорту, роль фахівця з фізичного виховання є критично важливою. Він виступає не лише як тренер, а й як педагог, який формує у спортсменів фізичні, психологічні та технічні навички. Професійна майстерність фахівця безпосередньо впливає на якість тренувального процесу, мотивацію спортсменів і їхні досягнення. У статті розглядається проблема професійної майстерності фахівця з гімнастики, яка включає методичну, психолого-педагогічну, комунікативну компетентності та використання інноваційних підходів у тренувальному процесі. Визначено, що ефективність навчання гімнастів залежить не лише від рівня фізичної підготовки, а й від педагогічних здібностей педагога, його вміння мотивувати спортсменів, створювати сприятливе психологічне середовище та застосовувати сучасні технології у підготовці. У публікації підкреслюється важливість методичної компетентності, яка дозволяє фахівцю адаптувати програми підготовки до індивідуальних особливостей спортсменів та ефективно організовувати навчальний процес. Аналізується роль психолого-педагогічної компетентності у формуванні мотивації спортсменів та їхньої психологічної стійкості. Особлива увага приділена комунікативним навичкам тренера, які сприяють якісній взаємодії зі спортсменами, їхніми батьками та іншими учасниками навчально-тренувального процесу. Окреслено перспективи використання інноваційних технологій у гімнастиці, зокрема відео аналізу техніки виконання вправ, цифрових платформ для моніторингу фізичних показників та інтерактивних методик навчання. Результати дослідження підкреслюють необхідність комплексного підходу до розвитку професійної майстерності фахівця з гімнастики для підвищення ефективності підготовки спортсменів та покращення їхніх результатів.