ВІКОВІ ЗМІНИ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ФІЗИЧНУ ПІДГОТОВЛЕНІСТЬ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ - ЯРМАК , Олена; РОМАНЮК, Олександр; ВЕРЗИЛОВ , Віталій (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті проаналізовано кореляційні взаємозв’язки між віком військовослужбовців, рівнем їхньої фізичної підготовленості та результатами виконання тестових фізичних вправ. Дослідження проведено на етапі базової загальновійськової підготовки за участю 273 військовослужбовців, розподілених за віковими категоріями: 25–29, 30–34, 35–39, 40–44 та 45–49 років. Оцінку фізичної підготовленості здійснено на основі спеціально розробленої методики, яка передбачала виконання комплексу фізичних тестів. За допомогою кореляційного аналізу із використанням непараметричного критерію Спірмена було встановлено особливості вікового впливу на рівень фізичної підготовленості, що дозволило виявити вікові групи, у яких спостерігається статистично значущий взаємозв’язок. Результати кореляційного аналізу засвідчили відсутність статистично значущого взаємозв’язку між віком та рівнем фізичної підготовленості у військовослужбовців 25–29 років (r = -0,204, при p > 0,05), тоді як силові вправи демонструють високі кореляційні взаємозв’язки із загальним рівнем фізичної підготовленості (від r = 0,838 до r = 0,917, при p < 0,001). У категорії військовослужбовців 30-34 років вік не впливає на результати тестових вправ, а найбільший кореляційний взаємозв’язок із рівнем фізичної підготовленості має тестова фізична вправа згинання та розгинання рук в упорі лежачи (r = 0,928, при p < 0,001). У військовослужбовців 40-44 років виявлено зворотний кореляційний взаємозв’язок між віком та рівнем фізичної підготовленості (r = -0,352, p < 0,01), що свідчить про тенденцію до зниження фізичної підготовленості в старшому віці. У групі військовослужбовців 45-49 років також виявлено зворотний кореляційний взаємозв’язок віку з рівнем фізичної підготовленості (r = -0,287,при p < 0,05), а найбільші кореляційні взаємозв’язки відзначені для силових вправ (від r =0,644 до r =0,868, при p < 0,001). Загалом, результати свідчать про значний вплив тестових вправ на рівень фізичної підготовленості та тенденцію до її зниження у старших вікових групах.