ТЕХНОЛОГІЧНА МОДЕЛЬ УДОСКОНАЛЕННЯ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ТА ОПТИМІЗАЦІЇ РУХОВОЇ АКТИВНОСТІ ПІДЛІТКІВ ЧЕРЕЗ ГАНДБОЛ - КУРНИШЕВ, Юрій; ПАЛІНЧУК, Юрій (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розглянуто технологічну модель удосконалення фізичної підготовленості та оптимізації рухової активності підлітків засобами гандболу. Обґрунтовано сучасні підходи до підвищення ефективності тренувального процесу, що поєднують інноваційні методики розвитку фізичних якостей, технічної та тактичної підготовки. Проаналізовано вплив рухової активності на формування здоров’я та фізичної працездатності підлітків, визначено основні педагогічні умови ефективного використання гандболу як засобу комплексного фізичного розвитку. Представлено результати експериментального дослідження, які підтверджують ефективність запропонованої моделі. Проаналізовано фізичну підготовленість та оптимізацію рухової активності підлітків через гандбол. Фізична підготовка старшокласників у гандболі може включати спеціалізовані засоби розвитку окремих фізичних якостей, а також комплексні вправи, що поєднують тренувальні впливи для вдосконалення техніки володіння м’ячем і взаємодії між гравцями. Всебічна підготовка спортсменів забезпечить можливість максимально реалізувати свій потенціал у змагальній діяльності. Актуальність цього дослідження обумовлена потребою впровадження сучасних педагогічних технологій, які сприятимуть підвищенню ефективності фізичного виховання та спортивної підготовки в освітньому процесі. Для оцінки ефективності розробленої програми фізичної та технічної підготовки ми аналізували темпи приросту показників фізичної та технічної підготовленості гандболістів експериментальної та контрольної груп після завершення педагогічного експерименту. Основним принципом організації навчально-тренувальної роботи в групах початкової підготовки є універсальність поставлених завдань, вибір засобів і методів, що підходять для всіх учнів, дотримання індивідуального підходу та глибоке вивчення особливостей кожного учня. Для оцінки ефективності розробленої програми фізичної та технічної підготовки ми аналізували темпи приросту показників фізичної та технічної підготовленості гандболістів експериментальної та контрольної груп після завершення педагогічного експерименту.