РОЛЬ МОТИВАЦІЇ У ФОРМУВАННІ ЗВИЧОК ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ - ЗОРІЙ , Ярослав; БОГАТИРЕЦЬ , Віктор; ПШИБИЛА , Роман (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті аналізується роль мотивації у формуванні звичок здорового способу життя серед студентської молоді, зокрема, у контексті фізичної активності та фізичного виховання. Студентська молодь є важливою частиною суспільства, і її здоров’я має безпосередній вплив на загальний стан нації та економічну продуктивність. Враховуючи низький рівень фізичної активності серед студентів, особливо в умовах сучасного суспільства, яке характеризується великою кількістю стресових факторів та інтенсивною розумовою діяльністю, дослідження мотиваційних факторів до занять фізичними вправами є надзвичайно важливим. Аналізуючи існуючі підходи до формування здорового способу життя, автори відзначають, що мотивація до фізичної активності є основним рушієм для формування сталих звичок, що сприяють збереженню здоров’я. Однією з основних проблем є низька мотивація студентів до регулярних занять фізичними вправами, що в свою чергу веде до зниження рівня фізичної підготовленості, здоров’я та загального рівня працездатності. Дослідження вказує на важливість формування інтересу до здорового способу життя через мотиваційні стратегії, які враховують індивідуальні потреби та інтереси студентів. Ключовим аспектом є адаптація підходів до фізичного виховання з урахуванням психологічних особливостей молоді, її соціального контексту та культурних факторів. Зокрема, інтеграція інноваційних методів, таких як цифрові технології, мобільні додатки для тренувань та онлайн-курси, може значно підвищити мотивацію студентів, особливо в умовах університетського навчання, яке вимагає балансу між академічною діяльністю та фізичним розвитком. Крім того, у статті розглядається важливість підвищення мотивації до фізичної активності через забезпечення доступу до спортивних об’єктів, організацію спортивних змагань та популяризацію здорового способу життя серед студентів, що дозволяє їм стати активними учасниками та популяризаторами здорового способу життя серед однолітків. Автори також наголошують на тому, що мотивація повинна бути спрямована не лише на фізичну активність, але й на створення сприятливого середовища для всебічного й гармонійного розвитку особистості студента. Позаяк, регулярні заняття спортом не лише сприяють фізичному розвитку, але й розвивають такі якості, як стресостійкість, дисципліну, організованість та здатність до командної роботи, що є важливими для їхньої подальшої успішної кар’єри.