ДЕФІНІЦІЇ ФІЗИЧНОЇ РЕКРЕАЦІЇ ТА ПРОБЛЕМИ ФІЗКУЛЬТУРНО-СПОРТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - КОЗЛОВСЬКА, Світлана (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Для досягнення поставленої мети цього дослідження було вивчено наукові праці українських науковців, які займаються проблемами фізичної рекреації та зарубіжних спеціалістів у галузі оздоровчої фізичної культури. За допомогою контекстного аналізу виділено основні ознаки та цільові установки, що визначають зміст рекреаційної діяльності. Наведено результати аналізу дефініції поняття «фізична рекреація» і проблем, що виникають при цьому через багатозначність його тлумачення при виборі змісту рекреаційних заходів. Відзначено, що зростання напруженості сучасного життя одночасно й підвищує рівень сумарного навантаження, яке людина отримує в процесі щоденної життєдіяльності, і погіршує її здоров’я. Вченими досліджено, що саме фізична рекреація забезпечує відновлення життєвих сил організму та їх підтримку у процесі щоденної життєдіяльності. Визначено та обґрунтовано фактори включення до змісту рекреаційних форм занять різних видів фізичних вправ. Проблема дослідження полягає в тому, що існують надлишкові уявлення про зміст фізичної рекреації, що ускладнює досягнення основної її мети – відновлення життєвих сил будь-якої людини. Для досягнення поставленої мети цього дослідження було вивчено наукові праці українських вчених, які займаються проблемами фізичної рекреації, та зарубіжних фахівців у галузі оздоровчої фізичної культури. Проведено аналіз визначення поняття «фізична рекреація». Встановлено межі використання досліджуваного поняття та основні ознаки, що його відображають. Вивчено змістовий аспект фізичної рекреації, що рекомендується для її здійснення. Виявлено невідповідність використовуваних засобів основним дефінітивним ознакам. Відзначено основні ризики для здоров’я під час використання неадекватних засобів фізичної рекреації.