ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ З ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ ДО ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ ПІД ЧАС ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - БРИЧУК , Марія (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Стаття присвячена актуальній проблемі формування екологічної компетентності у учнів фахівцями з фізичної культури і спорту. У роботі обґрунтовано необхідність інтеграції екологічної освіти в процес професійної підготовки, зважаючи на зростаючу роль екологічної свідомості у сучасному суспільстві. Визначено, що екологічна компетентність є інтегративною особистісною характеристикою, що поєднує когнітивні, афективні та поведінкові компоненти. Проаналізовано наукові праці, присвячені формуванню екологічної компетентності, та виявлено, що туристична діяльність є ефективним засобом її розвитку. Обґрунтовано доцільність використання туристичної діяльності як педагогічного інструменту для формування екологічної компетентності учнів. У статті визначено ключові компоненти екологічної підготовки майбутніх фахівців з фізичної культури і спорту, включаючи фундаментальні екологічні знання, методичні та педагогічні знання, практичні навички та ціннісно-мотиваційні орієнтації. Запропоновано конкретні напрямки реалізації набутих компетентностей через інтеграцію туристичної діяльності в освітній процес, такі як проєктування екологічно орієнтованих маршрутів, використання туризму для формування екологічної свідомості та розвиток практичних навичок екологічно безпечної поведінки. Підкреслено важливість використання міждисциплінарного підходу та інтерактивних методів навчання для ефективного формування екологічної компетентності. Визначено перелік дисциплін, що формують необхідні компетентності у майбутніх фахівців з фізичної культури і спорту в Національному університеті фізичного виховання і спорту України. Перспективи подальших досліджень спрямовані на розробку та апробацію методики формування екологічної компетентності здобувачів вищої освіти засобами туристичної діяльності. Доцільно дослідити вплив різних видів туристичної діяльності на формування окремих компонентів екологічної компетентності, а також вивчити можливості використання інформаційно-комунікаційних технологій для підтримки цього процесу.