ВПЛИВ І КОМПОНЕНТИ ДОПРОТЕЗНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ПАЦІЄНТІВ ПІСЛЯ АМПУТАЦІЇ НИЖНІХ КІНЦІВОК - БРАЖАНЮК, АНДРІЙ; СЕРМАН, СВІТЛАНА (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті висвітлено значення допротезної реабілітації для пацієнтів після ампутації нижніх кінцівок, а також її основні компоненти. Розглянуто фізичні, психологічні та соціальні аспекти підготовки до протезування, що є критично важливими для відновлення рухової активності, адаптації до нового способу життя та інтеграції у суспільство. Проаналізовано сучасні методи терапевтичних втручань, включаючи профілактику падінь, догляд за куксою, управління болем, менеджмент рубця, компресійна терапія, підбір технічних засобів реабілітації, допоміжні пристрої-вертикалізатори, терапевтичні вправи, а також психологічну підтримку. Особливу увагу приділено ролі мультидисциплінарної команди фахівців, яка включає лікарів фізичної реабілітаційної медицини, фізичних терапевтів, ерготерапевтів, асистентів, протезистів та психологів. Психологічна реабілітація має на меті зменшення емоційного стресу, запобігання депресії та формування мотивації до активного життя. Важливим аспектом є психотерапевтична підтримка, яка допомагає пацієнтам адаптуватися до нових умов, подолати страхи та прийняти зміни у власному тілі. Соціальна адаптація охоплює інтеграцію пацієнтів у суспільство, професійну реабілітацію та навчання навичкам самостійного життя. У статті аналізуються сучасні підходи до реабілітаційних програм, що включають мультидисциплінарний підхід та персоналізовані методи відновлення. Визначено ключові фактори, що впливають на ефективність реабілітації, зокрема рівень мотивації пацієнта, загальний стан здоров’я, наявність супутніх захворювань та доступність сучасних технологій. Розглянуто перспективи розвитку реабілітації в контексті інноваційних підходів, таких як протезування та цифрові технології для моніторингу стану пацієнтів. Запропоновано шляхи вдосконалення системи допротезної реабілітації, спрямовані на покращення якості життя пацієнтів та їхню швидку соціальну адаптацію. У статті наведено основні моменти допротезної реабілітації, описано її мету та завдання, основні компоненти, повʼязані з доглядом за залишковою кінцівкою після ампутації та підготовкою до протезування.