ЯКІСТЬ ЖИТТЯ ТА СОЦІАЛЬНА ПІДТРИМКА ДІТЕЙ, ЯКІ ПОСТРАЖДАЛИ ВНАСЛІДОК ВОЄННИХ ДІЙ - ГАКМАН, Анна; ТКАЧИК, Святослав (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті досліджено якість життя та рівень соціальної підтримки дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій. Метою дослідження є оцінка рівня якості життя та соціальної підтримки дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій, зокрема визначення впливу військових конфліктів на фізичне та психічне здоров’я дітей, а також аналіз ролі соціальної підтримки з боку родини та друзів у процесі їхнього психологічного відновлення. Методи дослідження, які використовувалися задля розкриття теми дослідження: теоретичні методи, емпіричні методи (соціологічні дослідження, SF-36, MSPSS), методи математичної статистики. У дослідженні прийняли участь 197 дітей, які постраждали в наслідок воєнних дій було охоплено від 8 до 12 років, тобто 92 дівчат і 105 хлопців. Результати показали, що діти, які не зазнали безпосереднього впливу війни, зберегли високі показники якості життя, хоча в окремих випадках відзначалося зниження психічного здоров’я (показники соціального функціонування та психічного здоров’я склали 73,5±6,8 та 71,2±7,4). У дітей, які пережили наслідки війни, показники якості життя за шкалою SF-36 були значно нижчими. Фізичне функціонування залишалося на прийнятному рівні (71,7±7,1), але в деяких випадках знижувалося до 63,4±6,5, що вказує на фізичні порушення. Оцінка загального стану здоров’я (GH) була знижена (63,8±6,1), що відображає об’єктивні порушення та суб’єктивне сприйняття здоров’я. Показники життєздатності (62,1±5,9 – 58,3±6,7) і соціального функціонування (68,4±6,3 – 61,7±6,9) також знизилися, вказуючи на швидку втому та труднощі в соціальних взаємодіях. Психічне здоров’я дітей, що постраждали від війни, було значно знижене (67,2±6,8 – 60,5±7,1), що свідчить про тривожність та емоційне виснаження. Дослідження також показало рівень соціальної підтримки дітей, які пережили війну. За шкалою MSPSS, найбільше підтримки діти отримували від родини та друзів, зокрема в емоційному аспекті. Кореляційні аналізи показали високі позитивні кореляції між рівнем соціальної підтримки та загальною якістю життя (найвища кореляція між підтримкою значущих осіб і друзів, r = 0,50**). Факторний аналіз виявив три основні фактори соціальної підтримки, які пояснюють 73,59% варіативності даних. Загалом, результати дослідження підтверджують важливість соціальної підтримки для дітей, які пережили наслідки війни, і її роль у поліпшенні їх психологічного та фізичного здоров’я.