ВПЛИВ МАСИ ТІЛА КУРСАНТІВ НА РЕЗУЛЬТАТ У ПІДТЯГУВАННІ НА ПЕРЕКЛАДИНІ - МИХАЙЛОВ, Володимир; МИХАЙЛОВ, Віталій; НЕВЕСЕНКО , Вікторія (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Мета роботи – визначити вплив маси тіла курсантів на результати у підтягувані на перекладині та розробити формулу для оцінювання кількості підтягувань на перекладині залежно від маси тіла. Методи: теоретичний аналіз та узагальнення спеціальної літератури; педагогічний експеримент; антропометрія; статистика. Результати. Обстежено 30 курсантів, у яких визначено вік, зріст, масу тіла, кількість підтягувань на перекладині і дальність метання гранати. Аналіз отриманих даних виявив, що коефіцієнт варіації у підтягувані на перекладині (V = 29,8%) свідчить про неоднорідність результатів. Середня кількість підтягувань – 14 разів, що оцінюється у 85 балів за 100-бальною шкалою. Відносний коефіцієнт підтягування на перекладині визначений як відношення кількості підтягувань до маси тіла. Коефіцієнти кореляції показали відсутність статистичного зв’язку між підтягуванням і метанням гранати на дальність (r = 0,136); низький зв’язок маси тіла з віком (r = 0,377); середню залежність маси тіла від зросту (r = 0,483); сильну залежність маси тіла від конституції тіла (r = 0,722); від’ємний кореляційний зв’язок між кількістю підтягувань і масою тіла (r = -0,643). Висновки. Запропоновано відносний коефіцієнт підтягування, що може бути використаний для оцінювання фізичної підготовленості курсантів. Визначено, що отримані результати можуть бути використані для вдосконалення методик фізичної підготовки військовослужбовців, зокрема, для коригування нормативів у підтягуванні на перекладині з урахуванням маси тіла, а також для розроблення індивідуальних програм фізичної підготовки.