КОМПЛЕКСНА РЕАБІЛІТАЦІЯ ТРОФІЧНИХ ВИРАЗОК ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ ФІЗИЧНИХ ФАКТОРІВ - ГУСАК , Володимир (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
В статті описаний один із сучасних підходів до розв’язання найпоширеніших і часто нерозпізнаних та недооцінених проблем у всьому світі – проблем лікування хворих на варикозну хворобу вен нижніх кінцівок, ускладненої трофічними виразками. Виразки, що довго не загоюються, значно погіршують здатність людини до соціальної та професійної діяльності, зменшують якість життя та накладають фінансові обмеження. В наведеному дослідженні обґрунтована доцільність та доведена ефективність використання методів фізичної терапії в комплексній реабілітації хворих з трофічними виразками нижніх кінцівок з врахуванням тривалості захворювання, фази ранового процесу, а також розмірів виразкового дефекту. Дослідження базується на порівняльній оцінці результатів комплексного лікування хворих працездатного віку. Клінічне обстеження проводилося за традиційними правилами і складалося із збору анамнезу, дослідження загального та локального статусів. В статті описана методика та наведена порівняльна оцінка використання різних фізичних факторів у комплексному лікуванні та профілактиці рецидивів захворювання, проведений аналіз ефективності впливу різних фізичних факторів на перебіг процесів загоєння трофічних виразок нижніх кінцівок. Автором продемонстрована явна перевага поєднаного застосування магнітотерапії та внутрішньотканинного електрофорезу (магнітогальванотерапії) у порівнянні з іншими дослідженими методами. Про доцільність та ефективність застосування пропонованих методів, що були застосовані при лікуванні хворих з трофічними виразками нижніх кінцівок, свідчить досягнення високого клінічного ефекту та скорочення термінів госпіталізації.