ОБҐРУНТУВАННЯ ПРОГРАМИ ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРІГАЮЧОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ У ПРОЦЕСІ ФАХОВОЇ ПІДГОТОВКИ - ГАРБАР, Дмитро (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті представлено наукове обґрунтування програми формування здоров’язберігаючої компетентності майбутніх учителів фізичної культури у процесі фахової підготовки. Актуальність дослідження зумовлена зростаючою потребою у підготовці педагогічних кадрів, здатних ефективно впроваджувати здоров’язбережувальні технології у навчальний процес, формувати культуру здорового способу життя серед учнівської молоді та сприяти покращенню їхньої фізичної активності. Мета дослідження – наукове обґрунтування програми формування здоров’язберігаючої компетентності майбутніх учителів фізичної культури у процесі фахової підготовки, що базується на сучасних методологічних підходах, сприяє підвищенню ефективності професійної підготовки та формуванню стійкої мотивації до здорового способу життя у педагогічній діяльності. Методи дослідження: теоретичний аналіз науково-методичної, практичної літератури, нормативних документів; педагогічні спостереження, педагогічний експеримент; соціологічні методи дослідження; методи математичного аналізу. У дослідженні взяли участь 38 студентів, які навчаються на бакалаврському рівні за спеціальністю 014.11 Середня освіта (Фізична культура) Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького. Запропонована програма базується на комплексному підході, що включає інтеграцію теоретичних знань, практичних навичок та мотиваційних чинників. Вона передбачає вирішення низки завдань: підвищення рівня фізичної підготовленості студентів, формування психоемоційної стійкості, розвиток навичок саморегуляції, підтримки емоційного балансу, соціальної інтеграції та професійної комунікації. Програма реалізується у три основні етапи: підготовчий, основний та контрольно-рефлексивний, що забезпечує її системність, поетапність та ефективність. Визначено ключові компоненти здоров’язберігаючої компетентності: аксіологічний, мотиваційний, інформаційно-когнітивний, психофізіологічний, фізкультурно-оздоровчий, культурологічний та комунікативний. Особлива увага приділена індивідуалізації навчання, що передбачає врахування фізичних можливостей та особистісних характеристик студентів. Результати дослідження підтверджують, що запропонована програма сприяє комплексному розвитку професійних компетентностей майбутніх учителів фізичної культури, підвищенню їхньої мотивації до здорового способу життя та впровадженню інноваційних технологій у освітній процес. Впровадження цієї програми сприятиме підготовці конкурентоспроможних фахівців, які зможуть ефективно реалізовувати здоров’язбережувальні стратегії у педагогічній діяльності.