КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ТА ДОСЯГНЕНЬ БАСКЕТБОЛУ В СЕРБІЇ - БАЛАЦЬКА, Лариса; РОТАР, Тетяна; КЛЮС, Олена (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Сербський баскетбол є одним із ключових феноменів світового спорту, що відіграє значну роль у розвитку баскетболу на міжнародній арені. Завдяки глибоким традиціям, ефективній системі підготовки молодих гравців та стабільним успіхам у міжнародних змаганнях, Сербія є однією з провідних баскетбольних держав світу. У цій статті висвітлено окремі етапи становлення сербського баскетболу, проаналізовано сучасний стан і перспективи подальшого розвитку цього виду спорту в країні. Країна стабільно демонструє високі результати на таких міжнародних змаганнях, як чемпіонати світу, Євробаскет та Олімпійські ігри. Дослідження успіху цієї національної баскетбольної системи дозволяє визначити ключові аспекти, які сприяють її ефективності, а також створює можливості для адаптації найкращих практик у спортивній підготовці інших країн. Зокрема, проаналізувавши окремі фактори підготовки баскетболістів Сербії та України можна виявити їхні сильні та слабкі сторони, що може слугувати основою для розробки нових стратегій розвитку національної баскетбольної збірної.