КОМПЛЕКСНА ПРОГРАМА АДАПТИВНОЇ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ДЛЯ ЖІНОК ПОХИЛОГО ВІКУ - ДУДІЦЬКА, Світлана; ГУЛІНА, Лариса; КОВАЧ, Шандор (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Актуальною проблемою сучасного суспільства є вплив занять фізичною активністю людей похилого віку в контексті їх функціональних можливостей, які з віком знижуються. Людина мусить постійно пристосовуватися до умов функціонування на всіх етапах власного життя. З віком і природним зниженням працездатності окремих органів і систем організму адаптаційні можливості людини поступово погіршуються. Однак сьогодні не до кінця з’ясовано, якою мірою втрата цих можливостей є невід’ємною ознакою старіння, а якою мірою вона залежить від зміни способу життя, зокрема й фізичної активності. Доволі обґрунтованим видається припущення, що наявний рівень фізичної активності є надзвичайно важливим для ефективної адаптації до різних умов функціонування. Упродовж процесу старіння в організмі людини відбувається багато патофізіологічних змін, які обмежують її функціональні можливості. Цей період людського життя пов’язаний із поступовим зниженням фізичної працездатності, частими випадками неповноправності й супутніми хронічними захворюваннями. Мета дослідження - теоретично та практично обґрунтувати комплексну програму з використанням засобів адаптивної фізичної культури, що передбачає визначення соціально- психологічної адаптації, психологічний стан та оцінку якості життя жінок похилого віку. Методи: теоретичний аналіз та узагальнення даних наукової та методичної літератури, педагогічне тестування, анкетування, методи математичної статистики. Було застосована методика К. Роджерса та Р. Даймонда, що дозволило виокремити основні чинники адаптованості осіб похилого віку, методика визначення якості життя (SF-36), визначено індекс задоволення життям в адаптації Н. В. Паніної.. Жінкам похилого віку для збереження здоров’я та творчого довголіття необхідна збалансована рухова активність, що враховує їх психофізичні особливості та потреби, спрямована на зупинення процесів передчасного старіння. Теоретична значимість дослідження полягає у розширенні та поглиблення знань про зміст і методику фізкультурно-оздоровчих занять, охарактеризовані періоди занять із жінками похилого віку. Визначено сутність, мету, завдання та засоби адаптивної фізичної культури як чинників рухової активності та покращення якості життя у жінок даної вікової категорії.