ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ СПОРТИВНОЇ МОТИВАЦІЇ НА ПОЧАТКОВОМУ ЕТАПІ БАГАТОРІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ СПОРТСМЕНІВ, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬСЯ КРОСФІТОМ - АНТОНЕЦЬ, Василь (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розглядаються педагогічні умови формування спортивної мотивації на початковому етапі багаторічної підготовки спортсменів, які займаються кросфітом. Особливу увагу приділено вивченню чинників, що визначають рівень мотивації новачків, серед яких ключову роль відіграє тренерська діяльність, оскільки саме тренер є не лише наставником у технічному та фізичному аспектах підготовки, а й важливим джерелом емоційної підтримки та формування позитивного ставлення до тренувального процесу. Крім того, визначальними є особливості навчально-тренувального процесу, який має бути адаптований до вікових та фізичних можливостей спортсменів-початківців, а також включати різноманітні форми роботи, що сприяють підвищенню рівня мотивації. Розкрито значення основних мотиваційних механізмів, серед яких внутрішня мотивація, що базується на отриманні задоволення від самого процесу тренувань, досягненні особистих результатів і прагненні до саморозвитку, та зовнішня мотивація, яка пов’язана із соціальними та матеріальними стимулами, такими як визнання, досягнення високих спортивних результатів і участь у змаганнях. Додатково розглянуто роль популяризації досягнень у сфері кросфіту, що може мотивувати новачків через ознайомлення з успішними прикладами інших спортсменів, демонстрацію перспектив цього виду спорту та створення позитивного іміджу тренувального процесу. У статті підкреслюється значущість активної ролі тренера у формуванні спортивної мотивації, що реалізується через персоналізований підхід, врахування особистісних інтересів спортсменів та створення умов для їх саморозвитку. Визначено, що ефективний тренер не лише навчає техніці виконання вправ, а й відіграє роль ментора, здатного надихати, підтримувати та стимулювати досягнення нових результатів. Автори наголошують, що правильно організоване педагогічне середовище сприяє не лише підвищенню ефективності тренувального процесу, а й формуванню довготривалої мотивації до занять спортом, що є ключовим фактором у процесі багаторічної підготовки спортсменів.