СОМАТИЧНІ ЗАНЯТТЯ ЯК ЗАСІБ ПОКРАЩЕННЯ ПСИХОФІЗИЧНОГО СТАНУ СТУДЕНТІВ: МОНІТОРИНГ СЬОМОГО ТА ВОСЬМОГО ДОМЕНУ MAIA-2ukr - ГОЛОВАЧ , Інна (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Наведені в статті матеріали завершують дослідження доменів (підшкал) психофізичного стану здобувачів вищої освіти (1 курс) за даними шкали Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness. Цей опитувальник із восьми підшкал має україномовний варіант, створений і апробований українським науковцем Ю.М. Волощенком і називається MAIA-2ukr . Сучасні фахівці одностайні в тому, що людині необхідно розуміти і усвідомлювати свій фізичний стан, щоб зменшити стрес і вибрати адекватне навантаження на організм. Майбутні вчителі фізичної культури, тренери, інструктори, педагоги також повинні володіти навичками самоконтролю. Соматичні рухи допомагають розвинути усвідомлення процесів в організмі та визначити місця напруги чи спазму. За допомогою анкети респонденти перенаправляли свою увагу на внутрішні відчуття, намагаючись усвідомити, що відбувається. Важливим методичним аспектом занять із соматичних рухів є розповідь після практики про ваш досвід на цьому занятті. Студенти зосереджують увагу на саморозповіді, усвідомленні того, що сталося з тілом. Іноді люди відчувають, що стали «важчими» або «легшими», або не можуть пояснити різницю у відчуттях. Систематичні заняття поступово дають людині особливий досвід, а його тіло відчувається більш індивідуальним і глибоким. Цікаво, що заняття соматичними рухами, навіть для однієї і тієї ж групи м’язів, сприймаються по-різному, тому що людина приходить на заняття вже в іншому стані, ніж на попередньому занятті. Інтероцептивне усвідомлення людини також впливає на розвиток координаційних здібностей, оскільки кожен урок має елементи, які сприймаються як нові. Щоб охарактеризувати сучасний стан студентів, ми провели опитування. У дослідженні взяли участь 50 осіб: юнаки та дівчата 17-19 років, студенти першого курсу Факультету здоров’я, фізичного виховання і спорту Київського столичного університету імені Бориса Грінченка. У попередніх статтях наводилися дані за підшкалами: «навичка помічати», «навичка не відволікатися», «навичка не хвилюватися», «навичка регулювати увагу», «навичка емоційного усвідомлення», «навичка саморегулювання». Наступна підшкала (домен 7) називається «навичка прислухатися до тіла», а крайня підшкала (домен 8) «навичка довіряти» завершує аналіз нашого опитування за версією MAIA-2ukr (2022).