РОЛЬ АДАПТИВНОГО СПОРТУ У СОЦІАЛІЗАЦІЇ ВЕТЕРАНІВ ІЗ ФІЗИЧНИМИ ТРАВМАМИ - БАЗИЛЬЧУК , Олег (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
В статті розглянуто адаптивний спорт як потужний інструмент соціалізації та реабілітації ветеранів із фізичними травмами, сприяючи їхньому фізичному, психологічному та соціальному розвитку. Завдяки залученню до спортивних активностей ветерани отримують можливість відчувати підтримку однодумців, розширювати коло соціальних контактів та відновлювати почуття власної значущості. Метою статті є аналіз ролі адаптивного спорту у соціалізації ветеранів із фізичними травмами. Дослідження підтверджують, що участь у адаптивному спорті позитивно впливає на якість життя ветеранів, знижуючи рівень ізоляції та сприяючи інтеграції у суспільство. Крім того, заняття спортом дозволяють покращити самопочуття, підвищити самооцінку та знайти нові можливості для професійного й особистісного розвитку. На прикладі міжнародних змагань, таких як «Ігри Нескорених» (Invictus Games), спостерігаємо, що адаптивний спорт не лише допомагає ветеранам фізично відновлюватися, а й сприяє їхній мотивації до досягнення нових цілей та самореалізації. Важливим завданням є подальший розвиток та популяризація адаптивного спорту, створення нових програм реабілітації та доступних можливостей для участі ветеранів у спортивних заходах. Залучення державних та громадських організацій, а також міжнародного досвіду, сприятиме покращенню ситуації та розширенню можливостей для ветеранів із фізичними травмами. Адаптивний спорт відіграє ключову роль у фізичній та психологічній реабілітації українських ветеранів, допомагаючи їм повернутися до активного життя та інтегруватися в суспільство. Незважаючи на виклики, розвиток цієї сфери в Україні має значний потенціал і потребує подальшої підтримки з боку держави, громадськості та міжнародних партнерів. Підтримка ветеранів через спорт – це не лише питання здоров’я, а й важливий крок до їхньої соціальної адаптації та гідного життя.