КЛЮЧОВІ МОТИВАЦІЙНІ ФАКТОРИ ДЛЯ СИЛОВИХ ТРЕНУВАНЬ СЕРЕД ЖІНОК ЗРІЛОГО ВІКУ - ГАКМАН Anna; ТІВЕЛІК Maryna; МОРОЗ Olena (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Дослідження мотиваційної сфери для українських жінок є наразі надзвичайно актуальним та специфічним. Динаміка змін мотивації залежить від зовнішніх факторів, нав’язаних війною між Україною та Росією, а також від внутрішніх факторів, сформованих пандемією та третім роком війни. Метою цього дослідження є виявлення ключових мотиваційних факторів для силових тренувань серед жінок зрілого віку. Дослідження проводилось через анонімне опитування 138 студенток вищих навчальних закладів віком 25-35 років. Метою було оцінити їх мотивацію до фітнесу, загальне ставлення до фізичної активності та фактори, що сприяють надмірній вазі. Учасниці не були професійними спортсменками, а опитування проводилось за допомогою Google Forms, розповсюджених через соціальні мережі. Ключові результати показали, що 21,7% респонденток займаються в фітнес-центрах, але лише 13% займаються регулярно. Більшість жінок (49,3%) надають перевагу самостійним тренуванням, а 21,7% планують розпочати тренування. Більшість жінок віддають перевагу кардіо (41,3%) або силовим тренуванням (32,6%). Значна частина (33,3%) займається фітнесом для підтримки фізичної форми, 31,9% — для контролю ваги, а 19,6% шукають покращення психоемоційного стану. Участь у силових тренуваннях зафіксовано у 52,1% респонденток, але багато з них (53,6%) займалися без належної техніки виконання вправ. Нестача фізичної активності була визначена як основна причина надмірної ваги, наступними факторами стали переїдання, неправильне харчування, нерегулярний сон та стрес. Опитування також включало антропометричні дані, які показали кореляцію між факторами способу життя та вагою. Дослідження надає цінні відомості про мотивацію та виклики, з якими стикаються жінки зрілого віку під час силових тренувань. Отримані результати сприяли розробці цільової програми силових тренувань, орієнтованої на управління вагою та покращення загального стану здоров’я.