ПОКАЗНИКИ КООРДИНАЦІЙНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ГІМНАСТІВ ПЕРШОГО РОКУ НАВЧАННЯ НА ЕТАПІ ПОЧАТКОВОЇ ПІДГОТОВКИ - МАЛАНІЙ , Юрій; ПІТИН , Мар’ян (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Проведене дослідження виявило різні результати за дев’ятьма тестами з координаційної підготовленості серед юних гімнастів першого року початкової підготовки. Мета: встановити показники координаційної підготовленості гімнастів першого року навчання на етапі початкової підготовки. Методи: теоретичний аналіз та узагальнення даних наукової та методичної літератури, абстрагування, історичний метод, порівняння, педагогічне тестування, методи математичної статистики. Було застосовано педагогічне тестування координаційної підготовленості юних гімнастів: «Тест на влучність «Мисливець», «Проба Ромберга», «Ловля лінійки», «Тепінг-тест ногами за 10 с», «Дрібна моторика, тест з ґудзиками», «Ловля м’яча на конус», «Човниковий біг з перенесенням м’ячиків», «Три присідання (сісти на підлогу та встати) на час», «Лазіння по гімнастичній стінці вгору та вниз на час». Залучено юних гімнастів ДЮСШ м. Івано-Франківська (n=130, з них: 2018 року народження n=69, 2019 – n=45 та 2020 – n=19 осіб). Один з тестів, "Ловля лінійки", не показав жодних відмінностей між спортсменами різних років народження. У двох інших тестах, "Проба Ромберга" та "Тепінг-тест ногами за 10 секунд", були зафіксовані статистично значущі відмінності лише між гімнастами 2018 та 2020 років народження. Старші хлопчики показали кращі результати, що вказує на необхідність застосування цих тестів для оцінки координаційних здібностей, які мають тісний зв’язок з мисленнєвими процесами та психомоторикою дитини. Аналіз коефіцієнтів варіації виявив неоднорідність у підгрупах та загалом у групі юних гімнастів. Значення більшості результатів тестів не відповідали нормативним показникам, що підтверджує значну варіативність результатів у межах групи та підгруп за роком народження. Результати дослідження вказують на необхідність використання тестів для оцінки координаційних здібностей та фізичних якостей у навчально-тренувальному процесі юних гімнастів першого року початкової підготовки, з урахуванням індивідуальних показників готовності. Це забезпечить більш об’єктивне оцінювання та ефективне планування тренувальних навантажень.