ОСОБЛИВОСТІ ПРОФІЛАКТИКИ СОЦІАЛЬНОГО СИРІТСТВА - РІДКОДУБСЬКА, Ганна (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
В праці представлено теоретичний аналіз наукових джерел на вирішення проблеми профілактики соціального сирітства. В роботі представлено сучасна інтерпретація дефініції «профілактика», зміст цього визначення стає багатовимірним, і використовуються для позначення різних напрямів політики, групової та індивідуальної взаємодії. В праці розкрито теоретичні та практичні особливості розробки та здійснення профілактики соціального сирітства в сучасних умовах воєнного конфлікту. Українська система соціальної профілактики – трирівнева модель, здійснення попереджальних заходів первинної, вторинної і третинної профілактики. Проаналізовано сучасну практику роботи соціального працівника щодо зниження кількості соціальних сиріт та розкрито сутність найдієвіших з них. В роботі визначено пріоритетні завдання профілактики соціального сирітства та охарактеризовано різні рівні взаємодії освітнього, соціально-політичного та суспільного середовищі під час реалізації основних моделей профілактики. В процесі профілактики соціального сирітства, залишаються актуальними питання забезпечення ефективності діяльності суб’єктів соціальної роботи щодо раннього виявлення сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, надання їм соціальних послуг, попередження вилучення дитини із сім’ї, зокрема розроблення комплексних соціальних послуг для цієї категорії сімей та впровадження нових технологій соціальної роботи з ними.