СТРУКТУРУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ЗДІБНОСТЕЙ: АНАЛІЗ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ВИЗНАЧАЛЬНИХ КОМПОНЕНТІВ - ГОЛОВАЧУК , Валентина; ПЕРВУХІНА, Світлана (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Потреба педагогізації в освіті стає щодня актуальнішою, оскільки знання продуктивно акумулюються людством, а рівень моральності падає, зокрема й тому, що діти та молоді люди все більше часу проводять в знеособлених інституціях. Очевидно, результати педагогізації освіти полягають в першу чергу в інтровертних продуктах роботи педагогічної свідомості – нових та вдосконалених педагогічних знанні, вміннях, здібностях, цінностях, мотивах. Аналізуючи ці продукти, доходимо висновку, що серед них педагогічні здібності в більшій мірі знаходяться поза увагою освітньо-виховної системи. Намагаючись осмислити педагогічні здібності, бачимо, що їх дуже багато, але всі автори викладають їх напів хаотично, об’єднуючи їх в групи частково некоректно, і головне – вони зовсім не запам’ятовуються. Це неприпустимо для викладача, який намагається підвищити свій рівень педагогічної компетентності, адже перше, що потрібно зробити з недоліком в своїй педагогічній діяльності, – це віднайти, якої педагогічної здібності не вистачає, якщо має місце такий недолік. Тому ми спробували структурувати наявні педагогічні здібності так, щоб треба було запам’ятовувати мінімум, а логічно мислити максимум. Результатом нашого структурування є висновок, що всі педагогічні здібності є або частиною визначальних 4 педагогічних здібностей, або результатом поєднання 2 чи 4 з цих педагогічних здібностей, тобто можна логічно вивести всі педагогічні здібності з 4 визначальних. Структура педагогічних здібностей ми описуємо так. 1. Інтелектуальні: академічні та дослідницькі. 2. Чутливі: поетичні, емпатійні, причетності, такту, емоційної стабільності, фасилітації. 3. Комунікативні: трансляторні, реактивні, координувальні. 4. Організаційні (або управлінські, або волюнтативні): обмежувальні, розподілюючі, зосереджуючі. Емотивні (або експресивні), сугестивні, мажорні є поєднанням чутливих та комунікаційних здібностей. Педагогічний такт є поєднанням чутливих та організаційних здібностей. Здібність бачити динаміку розвитку та дидактичні здібності є поєднанням інтелектуальних та чутливих здібностей. Педагогічна винахідливість є поєднанням всіх 4 визначальних педагогічних здібностей. Таким чином, можна графічним об’єктом зобразити структуру всіх педагогічних здібностей, а графічний спосіб подавати інформацію вирізняється простотою в запам’ятовуванні.