МЕТОДИКА ВИКОРИСТАННЯ РУХЛИВИХ ІГР У ФІЗИЧНОМУ ВИХОВАННІ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ З АКЦЕНТОМ НА ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ - ДУДІЦЬКА, Світлана; МЕДВІДЬ , Анжела (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Мета нашого дослідження: розробити та обґрунтувати методику використання рухливих ігор у фізичному вихованні дітей дошкільного віку з акцентом на формування соціальної активності. Зміст терміну «соціальна активність», це показники , що відображає пізнавальний, емоційно-мотиваційний, поведінковий аспект соціальної активності дітей дошкільного віку. Використання рухливих ігор у навчально-виховному процесі дошкільнят є пріоритетним та ефективним засобом потенціалу взаємодії для формування соціальної активності дітей старшого дошкільного віку. Методика використання рухливих ігор у фізичному вихованні старших дошкільнят з акцентом на формування соціальної активності буде педагогічно доцільною та ефективною, якщо її будувати на основі використання п’яти видів рухливих ігор (сюжетно-рольові ігри, ігри-забави, ігри-пантоміми, народні ігри, ігри змагання) з поступовим переходом від переважного застосування колективних ігор та командних змагань до рухливих ігор, де важливий індивідуальний результат, оптимально поєднуючи в організації навчально-виховного процесу групову та індивідуальну форми проведення занять. Основу програм, спрямованих на профілактику пасивної орієнтації у поведінці та формуванні соціальної активності, складають ігрові форми занять. Однією з важливих напрямів, які впливають на формування особистості дошкільника, є фізична культура. Роль її унікальна у плані комплексного розвитку всіх аспектів цілісної особистості. Фізична культура поступово готує дитину до включення в усі ускладнення системи соціальних відносин. У данному дослідженні представлена методика використання рухливих ігор у фізичному вихованні дошкільнят з акцентом на розвиток соціальної активності. Проведений аналіз результатів параметрів соціальної активності, емоційно-оцінного, когнітивного та поведінкового компонентів, визначений рівень фізичної підготовленості дітей старшого дошкільного віку. Охарактеризовані складові які впливають на формування соціальної активності дошкільнят у процесі навчання та виховання.