ПРИЧИНИ ПОШИРЕНОСТІ ТЮТЮНОПАЛІННЯ СЕРЕД СТУДЕНТІВ ЗВО ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗМЕНШЕННЯ ПОШИРЕНОСТІ - КІВЕРНИК, Олександр; ПЕТРИЧУК, Петро (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Проблема тютюнопаління є більшою та глибшою, ніж це відомо загалу. Кожні 10 секунд одна людина у світі помирає внаслідок вживання тютюну. Сила нікотинової залежності рівна героїновій та кокаїновій або більша її, набагато сильніша залежності від алкоголю, канабісу чи ЛСД та інших аналогічних наркотиків. І це не проблема лише курців, а більше проблема тих, хто їх оточує. Тому її треба вирішувати навіть не державному, а на суспільному рівні. Адже методи, які дозволяють подолати нікотинову залежність, є потрібними для нормального життя не лиш курцям, а всім людям. По суті, тютюнопалінням людство займається саме тому, що не має можливості своєчасно задовольняти свої кричущі потреби животворними методами або не знає в своїй масі про свою потребу в животворних методах. В сучасній літературі ми виокремили 5 методів подолання нікотинової залежності: просвітницький, заборонний, медикаментозний, емоційний, позитивного підкріплення. Більшість з цих популярних методів не працюють тому, що їх автори та популяризатори не замислюються над тим, що тютюнопаління задовольняє якісь кричущі потреби курця, і допоки курець не почне задовольняти ці кричущі потреби іншим, животворним способом, він не кине палити. Кричущі потреби курця, який почав палити в університеті: 1. Усунення стресу та втоми; 2. Можливість організувати свої думки в умовах понад норомованого завантаження інтелекту; 3. Отримання задоволення; 4. поглиблення спілкування. Для задоволення цих потреб методики релаксації треба викладати як першу навчальну дисципліну в середніх класах ЗЗСО до тих пір, доки не будуть отримані практичні вміння та навички. П’ятихвилинні релаксації треба застосовувати хоча б двічі за заняття, це не буде втрата академічного часу, оскільки важливо не те, скільки викладач встиг викласти за заняття, а скільки учні чи студенти встигли опанувати, а здатність сприймати напряму залежить від розслаблення. Програми перенавантажені теорією, її треба зменшувати на користь фізичної активності, яка є чудовим замінником тютюнопаління при правильній її організації. Обов’язково слід увести в програму середніх класів ЗЗСО лекцію про гормони щастя та животворні методи їх регулювання та практичні заняття, які навчать учнів це робити. І тоді питання задоволення своїх потреб руйнівними способами в молоді не стоятиме на порядку денному.