ФІЗИЧНА І ТЕХНІЧНА ПІДГОТОВЛЕНІСТЬ ФУТБОЛІСТІВ ПЕРШОГО РОКУ НАВЧАННЯ НА ЕТАПІ ПОЧАТКОВОЇ ПІДГОТОВКИ - ОКЛІЄВИЧ , Назар; ГНАТЧУК , Ярослав (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Збільшується кількість дітей, які хочуть займатися футболом, зростає загальний рівень підготовленості та кількість змагань. Багато уваги приділяється підготовці футболістів у системі дитячо-юнацьких спортивних шкіл та спортивних клубах, зокрема, тренування часто починаються з трьох-п’яти років. Мета: встановити рівень фізичної та технічна підготовленості футболістів першого року навчання на етапі початкової підготовки. Методи: теоретичний аналіз та узагальнення даних наукової та методичної літератури, абстрагування, історичний метод, порівняння, педагогічне тестування, методи математичної статистики. Дослідження охоплює 73 футболістів віком 6-7 років у м. Івано-Франківськ. Науковий аналіз включає формування фізичної та технічної підготовки молодих спортсменів. Фахівці наголошують на важливості комплексного підходу до тренувань та індивідуальної реалізації потенціалу футболістів з самого початку їх кар’єри. Аналіз показує, що якісна підготовка вимагає врахування багатьох факторів. Дослідження охоплюють стан нервово-м’язової системи, розвиток спритності у дітей, методики навчання та тренування, техніко-тактичну діяльність тощо. З розвитком футболу виникає потреба у вдосконаленні програм підготовки дітей з урахуванням нових знань та методичних підходів. Дослідження також вивчає стан готовності спортсменів до навчально-тренувальної діяльності. Проведено контроль для визначення тенденцій підготовленості юних футболістів. Висновки. Отримані результати показують значну варіативність всередині груп, особливо у тестах на координацію рухів та рухливість хребта. Більший розкид результатів спостерігається у технічних вправах, таких як удари по воротах та жонглювання м’ячем. Отримані результати трохи поступаються даним попередніх досліджень, що підтверджує потребу вдосконалення тренувальних програм.