ФОРМУВАННЯ МОТИВАЦІЇ У МОЛОДІ ДО ЗАНЯТЬ ФІЗИЧНИМИ ВПРАВАМИ НА ДОЗВІЛЛІ - БАЗИЛЬЧУК , Віра; БАЗИЛЬЧУК , Олег; МОРОЗ, Олена (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті на основі вивчення наукової літератури здійснено аналіз праць щодо впливу занять фізичними вправами на організм людини. Зазначено, що заняття фізичними вправами, мають величезне виховне значення, сприяють зміцненню дисципліни, підвищенню відчуття відповідальності, розвитку наполегливості в досягненні поставленої мети. З’ясовано, що для залучення молодого покоління до занять фізичними вправами, необхідно застосовувати певні заходів, які б збільшили чисельність бажаючих осіб займатися. Формування мотивації до активного дозвілля у молоді вимагає розуміння балансу між внутрішніми та зовнішніми стимулами. У педагогічних концепціях пріоритет слід надавати внутрішній мотивації, яка забезпечує сталість та усвідомленість у виборі активності. Зовнішня мотивація, у свою чергу, має використовуватися як інструмент початкового залучення молоді до корисної діяльності. Завдяки цьому можна виховати покоління, яке не лише веде активний спосіб життя, але й усвідомлює його цінність та значення. Адже, мотивація до фізичних вправ - це не лише про прагнення до ідеальної форми, а й про турботу про себе та своє здоров’я. Слід обирати улюблену активність, підтримувати регулярність і досягати своєї цілі.