МЕТОДИ КОНТРОЛЮ НА ТРЕНУВАННЯХ З БАСКЕТБОЛУ: КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ХАРАКТЕРИСТИКА - ЧОПИК , Тетяна; ДЯКУН , Максим; ЧОПИК , Аліна (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Стаття присвячена теоретичним аспектам характеристиці методів контролю на заняттях з баскетболу та їх класифікації. Залежно від завдань, які потрібно вирішити, та обсягу показників, що включаються до програми досліджень, виділено види контролю (поглиблений контроль – включає в себе комплекс методів, досліджень, які дозволяють отримати інформацію для оцінки якості тренувального процесу; вибірковий контроль – здійснюється за допомогою групи показників, підібраних так, щоб було легко отримати будь-яку інформацію щодо підготовленості тих, хто займається; локальний контроль – оцінює порівняно вузькі параметри рухової підготовки). Зазначено, що у фізичному вихованні та спорті розрізняють терміновий, відставлений та кумулятивний тренувальний ефекти. Відповідно до описання видів тренувального ефекту здійснюється контроль: етапний, поточний, оперативний. Залежно від засобів і методів, які застосовуються, контроль може бути: педагогічним; соціально-психологічним; медико-біологічним; лікарським. Особливе значення у процесі занять баскетболом відводиться самоконтролю.